About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

1 iulie 2013

Avantajele cititului

Beneficiile lecturii. Afla ce avantaje ai daca citesti!


Mircea Eliade a scris o lucrare intitulata "Carti pascale, sau despre necesitatea unui manual al perfectului cititor" (1939). El spune ca functia primordiala, magica a lecturii, este "de a stabili contactul dintre om si cosmos, de a aminti memoriei scurte si limitate a omului modern o vasta experienta colectiva si de a lumina Riturile."

 Ea este capabila "sa ne reveleze ritmurile din afara noastra".



Se pare ca Mircea Eliade visa la un cititor perfect. Eu visez doar la un "cititor care citeste". 

Asa ca dupa introducerea "aproape metafizica" despre lectura, o sa continui din vorbele oamenilor obisnuiti. Pentru ca, facand un mic research asupra beneficiilor lecturii, am gasit mai degraba oameni care si-au exprimat pareri personale, decat studii sau lucrari laborioase. Si mi-am dat seama ca, in mare masura, cu totii stim care este folosul lecturii, insa avem nevoie sa ne mai amintim din cand in cand, ca sa ne simtim mai motivati.



Cititul ne aduce atat de multe beneficii, incat toate cumulate, duc la imbunatatirea semnificativa a vietii. Un studiu din Marea Britanie, facut pe barbati, arata ca 78% dintre cei care citesc des, se simt satisfacuti de viata lor. In cazul celor care citesc putin sau deloc, procentul este de doar 50%.


In afara de asta, lectura este cea mai buna metoda de relaxare dintre cele "clasice". Cercetatorii de la Sussex University au descoperit ca doar sase minute de lectura reduc nivelul stresului cu pana la 68%, fata de 61% in cazul muzicii sau 42% in cazul unei plimbari in natura. Jocurile video se pare ca au o eficienta mult mai mica, scazand nivelul stresului cu doar 21%.


 Eu as pune aceste rezultate pe seama faptului ca cititul are implicatii pozitive planurile vietii., dupa cum se vede in cele ce urmeaza:



Mai ales dupa ce perioada de scolarizare s-a incheiat, lectura ramane cea mai eficienta si mai placuta forma de a ne mentine la nivel ridicat capacitatile mentale, cum ar fi puterea de concentrare, atentia, memoria si imaginatia. Toate acestea pot fi comparate cu muschii. Pe masura ce nu le mai folosesti, iti scad si performantele.



Cartile trateaza adesea un subiect, privindu-l din cat mai multe perspective si prin prisma avantajelor si a dezavantajelor pe care le are: "este bun pentru ca, nu este bun pentru ca". Treptat ajungi si tu sa deprinzi acest tip de rationament, dezvoltandu-ti gandirea critica si argumentativa.


Multitudinea si varietatea informatiilor pe care ti le ofera cartile, iti permite sa faci tot felul de conexiuni si in final sa generezi idei noi. In acest, fel iti exersezi gandirea analitico-sintetica si iti dezvolti imaginatia si creativitatea.


Prin intermediul cartilor, ai acces la diferite culturi ale lumii si la punctele de vedere ale altor oameni, ajungand sa ai o perspectiva din ce in ce mai extinsa si mai complexa asupra vietii. Este imposibil sa ai experiente de toate felurile, insa la cele traite de tine, poti sa adaugi inteleciunea desprina din experienta personajelor sau a autorului.


Nu in ultimul rand, cartile te ajuta sa devii un profesionist in domeniul tau, pentru ca iti faciliteaza accesul la informatii de specialitate. Insa dincolo de asta, a fi un bun profesionist, implica si un bun nivel de echilibru. Cartile de dezvoltare personala pot ajuta mult in acest sens, iar cele de fictiune, prin faptul ca scad nivelul stresului, iti permit sa ai mintea mai limpede. Daca detii si cunostinte dintr-un alt domeniu, ai posibilitatea sa le transferi in domeniul tau intr-o forma inovativa.



Dezvoltare emotionala si empatie. Da, cartile pot ajuta mult in acest sens. De obicei, in copilarie, anumite emotii ne sunt interzise ("Numai copiii rai plang!", "Nu mai rade asa tare ca deranjezi lumea!"), iar apoi, ca adulti, aflam din prescriptiile sociale ca nu e bine sa te exprimi prea mult. Cand citesti, esti tu cu tine, si atunci iti dai voie sa simti, inveti sa o faci, si iti dai seama ca e in regula sa te exprimi. Devii constient de multitudinea trairilor emotionale. O parte din ele le-ai avut si tu candva si poate le-ai blocat. Insa personajele te invata ca e ok sa simti. E ok sa iubesti, sa simti ura, sa fii furios, sa fii exuberant, euforic, apatic. E ok sa te temi, sa plangi, sa fii trist, sa simti mila sau compasiune. Si in afara de asta, transpunandu-te in pielea celor care "joaca" incepi sa devii empati, sa intelegi mai bine oamenii si sa le accepti si tu la randul tau emotiile.



Lectura este calea spre o mai buna comunicare. Imbogateste vocabularul si iti da o mai buna fluenta mentala, si implicit una verbala. Gasesti usor un subiect de conversatie si iti poti exprima o parere cu privire la domenii cat mai variante. Urmatorul pas este ca devii mai increzator in interactiunile tale sociale.



Si cand ai toate astea, nivelul tau de incredere in sine creste, iar fericirea si sentimentul de implinire sunt o urmare fireasca.



Insa in momentul in care citim, e suficient sa stim ca acela e momentul nostru de placere, de meditatie, de liniste, de evadare intr-o alta realitate si sa ne bucuram plenar de el. Toate celelalte vor veni de la sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...