About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

25 septembrie 2012

Pagini de istorie cu Adevarulshop

Un sistem politic, economic, social, militar si cultural atat de complex ca nazismul poate functiona numai datorita participarii totale a multor persoane. Himmler, Gring, Rosenberg, Goebbels, Drexler, Strasser, Rhm, Speer, intre alti lideri marcanti ai national-socialismului, au fost cativa dintre responsabilii punerii in miscare a barbariei naziste. Fara ei, Hitler, Fhrer-ul, nu ar mai fi putut sa semene teroarea in propria tara si in Europa. In fruntea diferitelor organizatii si institutii care au aparut in Germania intre 1919 si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-au situat unele dintre personajele analizate in cartea de fata. 

Oameni a caror feroce identificare cu regimul o descrie cu precizie si forta narativa autorul. Asa cum explica profesorul Ferran Gallego in sclipitoarea concluzie a lucrarii  "menita sa devina o lucrare clasica in uriasa bibliografie a temei " national-socialismul a fost un proiect ancorat in modernitate si a beneficiat de atitudinile culturale specifice acesteia. 
"A fost rezultatul conditiilor sociale in care a debutat secolulul XX, nu o manifestare nihilista care se putea produce in orice moment, determinata doar de nasterea in aceeasi perioada de timp a unei elite de nebuni."



Taram al conflictelor, Orientul Mijlociu datoreaza prabusirii Imperiului otoman in 1918 si impartirii sale succesive intre puterile coloniale seria nesfarsitelor crize care i-au presarat istoria: de atunci, crearea unor state cu frontiere contestate este un motiv de conflicte care se nutresc din rivalitati ancestrale. Dupa al doilea razboi mondial, crearea statului Israel intr-un context ostil a provocat exodul unui popor, cel palestinian, si a catalizat toate conflictele regionale.



Dictionarul este dedicat celui mai distrugator dintre razboaiele consemnate de istoria omenirii, punand in umbra "Marele Razboi" prin desfasurarile de forte, o adevarata "competitie" in punerea la lucru a celor mai sofisticate arme si munitii ale vremii, dar si prin atrocitati impinse catre extrema crimelor impotriva umanitatii, a nefastei tentative a Holocaustului, de epurare rasiala metodica, lexiconul celei de-a doua conflagratii planetare beneficiaza de definitiile si clarificarile aceluiasi reputat specialist al armelor din Marea Britanie.(vezi lucrarea asociata, "Dictionarul Primului Razboi Mondial"). In cadrul celor 800 de articole (cronologii, statistici, desfasurari de forte trecute prin filtrul tacticii si al strategiei, fise tehnice pentru armele din dotarea fortelor beligerante, sinteze biografice dedicate unor conducatori militari si politici ai perioadei) se vorbeste despre dezlantuirea mondiala izbucnita catre mijlocul secolului trecut, izbutind sa-i redea, dincolo de profilul enciclopedic al lucrarii si anvergura tehnica, tactico-strategica, si latura abjecta, distructiva, cea in a carei responsabilitate cad milioanele de victime omenesti inregistrate (1939-1945).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...