About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

30 septembrie 2012

Completeaza-ti biblioteca cu..



Michelangelo Buonarroti, personalitate deplina a culturii universale, arhetip al omului renascentist a fascinat si fascineaza inca. 

Pentru a se documenta inainte de a porni sa scrie romanul dedicat vietii acestuia, Irving Stone s-a mutat pentru o vreme in Italia, fiind astfel mai aproape de locul in care a trait si a creat artistul. Acest lucru i-a permis sa-l inteleaga mai bine pe Michelangelo, al carui geniu oglindit n pictura, desen, sculptura, arhitectura si literatura a reusit sa il surprinda magistral in "Agonie si extaz". 


Cartea aduce in prim-plan si marile iubiri ale artistului. Aflam, asadar, despre inocenta fiica a lui Lorenzo de Medici, despre sireata amanta a lui Marco Aldovrandi si, mai ales, despre frumoasa Vittoria Colonna, care i-a fost muza si careia i-a dedicat cateva dintre cele mai frumoase sonete ale sale. 

Romanul lui Irving Stone a fost ecranizat in 1965, cu Charlton Heston in rolul principal.


Dona face o vizita la proprietatea ei din Navron, comitatul Cornwall, Anglia. Aici, descopera ca, in golful situat pe domeniul ei, se ascunde un temut pirat francez care ii inspaimantase pe toti locuitorii tinutului. 

Dar, cunoscandu-l indeaproape pe Jean-Benoit Aubrey, Dona isi da seama ca are de-a face cu un om educat si citit, cu mult superior sotului ei. Intre cei doi se infiripa o frumoasa poveste de dragoste, in care fiecare isi risca viata sau reputatia pentru celalalt. Astfel, Dona se imbarca pe corabia iubitului ei, pornind intr-o expeditie de cucerire a navei unui negustor foarte bogat, care locuieste in apropierea domeniului familiei sale.

 In vremea asta, sotul Donei pune la cale un complot, iar piratul este prins de catre locuitorii din Navron si inchis intr-un turn. Pusa in fata acestei situatii, Dona incearca sa-si salveze iubitul, complicandu-si si mai mult existenta.

Romanul Bel-Ami vorbeste de un tanar care,  dupa ce si-a petrecut trei ani in serviciul militar, in Algeria, si apoi sase luni ca functionar in Paris. Georges Duroy, un subofiter sarac ce pare sortit unei existente mediocre si nespectaculoase, este ajutat de catre Charles Forestier, jurnalist si fost camarad de arme, sa se angajeze redactor la un ziar. 

Plin de ambitie, tanarul este promovat in functia de redactor-sef, dar nimeni nu banuieste ca articolele lui sunt scrise de Madeleine, sotia bunului sau prieten Forestier. Tot Madeleine este cea care-i face cunostinta cu politicieni de prestigiu si oameni de afaceri, care au un cuvant greu de spus in societate si de care tanarul profita fara rusine. Hotarat insa sa ajunga cat mai repede celebru si bogat, Duroy nu se opreste aici. El devine pe rand amantul mai multor femei influente si reuseste sa urce cu abilitate pe scara sociala, ajungand unul dintre cei mai bogati oameni din Paris.

Finalul romanului? Georges contractand o casatorie stralucita la care sunt prezente cele mai ilustre figuri ale epocii ne dezvaluie insa gustul amar al succesului. Romanul Bel-Ami este adaptat pentru marele ecran, avandu-i in rolurile principale pe Robert Pattinson, Christina Ricci, Uma Thurman si Khristin Scott Thomas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...