About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

28 septembrie 2012

Autorul saptamanii la Adevarulshop - William Faulkner

Propunerea pentru autorul saptamanii este scriitorul de origine americana, William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX. Modernismul lui Faulkner se înscrie în spiritul de influență al lui James Joyce, ca model de artă romanescă.





O carte neobişuită, un adevărat tur de forţă. La fel ca în multe alte opere, şi în "Recviem pentru o calugăriţă" William Faulkner experimentează. Cartea este în parte piesă de teatru, în parte roman. Continuare a celebrei opere "Sanctuar", "Recviem pentru o călugăriţă" ne-o înfăţişează pe Temple Drake, măritată cu Gowan Stevens, şi mamă a doi copii. Nancy Mannigoe, guvernanta de culoare a familiei Gowan, o asa-sinează pe fetiţa stăpânilor ei, în vârstă de doar 6 luni. Singurele care ştiu motivul acestei crime sunt Nancy şi Temple. Deşi Nancy îşi recunoaşte vina, avocatul ei reuşeşte să o convingă în noaptea dinaintea execuţiei să meargă împreună la guvernatorul statului Mississippi să-i ceară clemenţă. "Trecutul încă nu s-a sfârşit, de fapt încă nu a devenit trecut." 

Mai 1905, trei puşti din Jefferson. Lucius Priest, în vârstă de 11 ani, este convins de Boon Hogganbeck, unul dintre angajaţii familiei sale, să fure maşina bunicului său, bancherul oraşului, şi să pornească într-o călătorie spre Memphis. Li se alătură şi negrul Ned McCaslin, un alt ajutor al familiei, în această odisee eroică, pentru care nu sunt deloc pregătiţi.

Minunata călătorie se sfârşeşte în casa de dame a lui Miss Reba, loc pe care Boon îl frecventase în trecut, şi în puşcărie. Pe parcursul acestei călătorii, Lucius învaţă ce înseamnă rasismul, sexismul, gelozia, corupţia şi trădarea. 

Dar, sub îndrumarea tovarăşilor lui, află şi despre moralitate, respectul de sine, demnitate şi onoare. Romanul "Hoţomanii" merită să fie admirat pentru virtuozitatea autorului, ce amestecă exuberanţa, nostalgia şi angajamentul personal într-o naraţiune în care umorul şi inteligenţa provin dintr-o analiză de adâncime, din delicate judecăţi de valoare şi dintr-un interes tolerant şi sincer. 

Cele mai amuzante istorioare sunt întotdeauna cele mai caustice, iar ele necesită, spre a fi înţelese, o interpretare conceptuală. "Hoţomanii" se relevă drept o operă substanţială, semnificativă pentru valoarea cărţilor lui Faulkner. "Warren Beck"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...