About me

I am a book addict. I cannot even deny it and I want no cure. Cultivating love and passion for reading

26 iulie 2012

Autorul Saptamanii - John Fowles

[Magicianul.jpg]
"În viaţa fiecăruia are loc un moment de maximă intensitate. Atunci trebuie să ştii să te accepţi. Este momentul în care eşti ceea ce eşti şi totodată ceea ce vei fi."   John Fowles,  Magicianul



 Astazi a venit randul unui alt autor preferat al meu, John Fowles. In rafturile bibliotecii mele se regasesc 5 carti semnate de J.Fowles, insa favoritele mele sunt Magicianul si Daniel Martin, doua carti pe care le recitesc  din cand in cand , integral, iar adesea le rasfoiesc pentru placerea de a retrai atmosfera creata de autor.


       O nota aparte primesc Colectionarul si Iubita Locotenentului francez, pentru prima pentru subiectul plin de originalitate si pentru ca reuseste sa bulverseze cititorul, purtandu-l de la starile pline de confuzie  la momente socante, iar cea dea doua pentru trairile intense, pentru  povestea emotionanta de iubire si libertatea de a alege.


DESCRIERE LIBRIS
Amestec de Bildungsroman, filosofie, mitologie si literatura, „Magicianul”, aparut in 1966 si revizuit in 1977, este o adevarata sarbatoare intelectuala, dar si o descatusare a pornirilor erotice. In acest roman, mai mult decit in oricare alta proza a sa, Fowles isi dezvolta teoria manipularii. Intr-o mirifica insula greceasca, personajul central, tinarul profesor englez Nicholas Urfe, este supus de catre stapinul nedeclarat al locului unei serii elaborate de puneri in scena care-l farmeca, il subjuga si, in final, il educa. Magie si psihanaliza, erotism si initiere, apoi amara constientizare a pierderii – datorita egoismului – singurei fiinte care l-a iubit sint incercarile prin care trece Nicholas. „Punerile in scena din «Magicianul» se extind si asupra istoriei, a legendei si mitului, explorind diferite forme de divinitati, de perspective reale si imaginare(nu se poate trasa o granita intre cele doua, la Fowles) care limiteaza pina la negare libertatea umana“(James Gindin).


Cartea, dupa cum v-am spus m-a impresionat profund. Este o carte ce nu poate fi povestita, ci o carte care trebuie traita. Nu va spun mai multe despre arte ea, va spun doar ca aceasta carte face parte din randul celor care schimba ceva in cititor, care dupa fiecare citire te face simti si intelegi altfel mesajul. Cititi-o, merita din plin! Astept cu nerabdare sa imi spuneti parerea voastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...